Leverans inom 3 dagar - Fri frakt över 350 kr

Hårsnoddar av gamla däck?!

Genom kemisk återvinning har ByBarb gjort hårsnoddar av gamla bildäck, vilket minskar användningen av fossila resurser och sänker CO2-utsläppen.

Först ut

I ett innovationsprojekt tillsammans med SmartTextiles, en satsning på hållbart mode vid Fashion Center på Textilhögskolan i Borås, har ByBarb tänjt på gränserna för modeaccessoarer genom att undersöka om det går att producera miljösmarta hårsnoddar utan att göra avkall på funktion, design och pris. Som resultat av projektet lanseras nu linjen Circular Collection, med hårsnoddar tillverkade av återvunnen polyamid från uttjänta däck. 

”Syftet med Smart Textiles-projektet var just att driva en positiv förändring i en bransch som kännetecknas av slit och släng”, säger Hanna von Schantz, medgrundare och marknadschef på ByBarb.

Hårsnoddars klimatpåverkan

Vad gäller hårsnoddars klimatpåverkan är, förutom att de slits och slängs, produktion och material av avgörande betydelse. ByBarb hittade en tillverkare i Italien vars fabrik får hälften av sin energi från solpaneler, samt sourcar allt råmaterial inom en radie på 10 mil. Att det just blev polyamid från däck har att göra med att återvinningskedjan inte är lika välutvecklad som för t ex PET. ”Därför har det känts extra spännande att visa att det går att ta fram fina produkter och skapa en cirkulär ekonomi kring uttjänta däck”, säger Hanna von Schantz, medgrundare och marknadschef på ByBarb. Det finns också stora mängder energi att spara jämfört med att använda jungfruelig polyamid. Återvunnen polyamid bearbetas från pellets till textilgarn. Garnet i ByBarbs snoddar heter Blufibre® och råvaran kommer ursprungligen från en kemisk återvinning av sk post-consumer däck. Garnet är OEKO-TEX® certifierat.

 

 

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända

Sale

Unavailable

Sold Out